Ревю: Братя Карамазови - Фьодор М. Достоевски



Въпреки старанието ми да няма спойлери, е възможно ревюто да съдържа такива!


Здравейте!

Не съм споделяла, но Фьодор Михайлович Достоевски е най-любимия ми автор на всички времена! Смело мога да заявя, че съм чела доста автори и книги, но неговата философия и стил на писане са най-близки до мен. Сигурно си мислите, че съм луда да правя ревюта и да давам оценки на Достоевски, но искам да ви споделя своите впечатление и по-скоро да ви убедя защо да му обърнете внимание, вместо да оценявам.

"Братя Карамазови" - Ф.М. Достоевски


Детайли за книгата

Заглавие: "Братя Карамазови";
Автор: Фьодор Михайлович Достоевски;
Жанр: Световна класика;
Издателство: Захарий Стоянов;
Страници: 934;
Цена: 30 лв;


Разгледай и другите ревюта на книги




Резюме

Шедьоврите на световната литература са кардиналите, които крепят огромното и невидимо мироздание на човешкия дух. Във всяко време, когато са поставени на изпитание нравствените устои на отделната личност или цели нации, великата творба е като спасителна слънчева стълба в бездната на отчаянието, хаоса и неверието. Романът "Братя Карамазови" е един от най-ярките в творчеството на Фьодор Достоевски и заема своето достойно място в така нареченото Петокнижие на автора, редом с "Идиот", "Престъпление и наказание", "Бесове"... В него характерната за Достоевски тема за страданието и просветлението е особено мащабно застъпена, а образите, които великият майстор е изваял с перото си, са се превърнали в емблематични за всяко поколение.


Моето мнение за "Братя Карамазови"

"Мисля, че дяволът не съществува, но човекът го е създал,
той го е създал по свой образ и подобие"

Достоевски има особен стил на писане. Задълбава много в детайлите и изгражда истински и дълбок образ на своите герои. Осланя се на морал и на разбиранията за своето време, строго осъждайки всичко извън определените норми. 

"Братя Карамазови" - Ф.М. Достоевски - корица

"Братя Карамазови" е третата негова книга, която чета, и все още съм изумена от способността му да наднича в човешката душа, нейните терзания и всичко, което е довело човек до състоянието, в което е в момента. Това е история за алчност, човешки взаимоотношения, вяра и още много. Страхотен роман, който не случайно е класика и винаги наричан шедьовър.

10/10
Език
10/10
Сюжет
10/10
Обща оценка

хохо,
Teo

Сподели:

0 Коментари