Ревю: Мастиленият лабиринт - Людмила Филипова



Въпреки старанието ми да няма спойлери, е възможно ревюто да съдържа такива!


Здравейте!

С творчеството на Людмила Филипова се запознах преди много много години. Бях ученичка и всеки ден на път към училище минавах покрай една книжарница. Когато видях корицата на "Мастиленият лабиринт" веднага влязох, за да я разгледам и си спомням, че резюмето ме грабна на момента. Едва дочаках да си взема стипендията, и всеки ден на минаване, се молех да не я изкупят. Преди да продължа с ревюто - знам колко много е изговорено против авторката и колко противоречиво се приема творчеството ѝ. За мен, личнистта ѝ не е от толкова голямо значение, колкото книгите. Чела съм три от нейните и доста ми харесаха, което за мен е достатъчно.

"Мастиленият лабиринт" - Людмила Филипова

Детайли за книгата

Заглавие: "Мастиленият лабиринт";
Автор: Людмила Филипова;
Жанр: Съвременна българска литература;
Издателство:  Сиела;
Страници: 432;
Цена: 16 лв.


Разгледай и другите ревюта на книги




Резюме

След тази книга няма да сте същите.
Препускайки по страниците на романа, представите ви за реалността ще се преобърнат, докато откриете дъното на Лабиринта. Ще потънете в ребус от тайнствен средновековен ръкопис, Последния пратеник, кражбата на безценен амулет от бункера на Хитлер, двулика златна плоча в Бирма, забравени фрески в Римските катакомби, изоставен швейцарски замък със съкровища, Библиотеката на най-дългия път, праисторически светилища, Меандъра, осмоъгълната звезда и най-дълбоката пещера на Балканите, за да намерите отговора в първата и най-развита цивилизация, която светът все още търси, без да назовава. И тайната как е изчезнала тя в пепелищата, докато чудотворецът Орфей не възражда знанието й. Ще разберете защо Църквата упорито унищожава дирите на Христовите предшественици, неговия близнак и кода на Слънчевия шифър.
Мастиленият Лабиринт е исторически роман, в който всяка сцена е базирана на реална история и съществуващ артефакт. Местата и времето на случващото се в романа са действителни. Някои от имената на участниците са променени. Мастиленият лабиринт има много изходи и единствено от читателя зависи през кой ще успее да излезе. Всяка глава в книгата е нова страница от изгубения край на таен ръкопис, намерен в стара римска библиотека. И боравейки със стотици факти и научни трактовки, романът неусетно преобръща представите ни за история, религия и философия. Към книгата е изграден уникален музей на следите в Лабиринта, от стотици снимки и артефакти от Москва, Бирма, Берлин, Гърция, Рим и Тракия, събирани от авторката, които илюстрират съдържанието. А достъп до него има само читателят, намерил паролата-ключ, за която инструкциите са в романа, на страница N 7.


"Мастиленият лабиринт" - Людмила Филипова - корица

Моето мнение за "Мастиленият лабиринт"

Людмила Филипова умее да съчетава отлично художествения разказ с действителни загадки и исторически факти. Така, главните герои от романа се впускат в търсене на стар ръкопис, който носи редица тайни. За мен, романът е построен много добре, има загадка, има развръзка, фактологично е коректен, и аз нямам забележки.

6/10
Език
6/10
Сюжет
6/10
Обща оценка

А вие какво мислите за творчеството на Людмила Филипова?

хохо,
Teo

Сподели:

0 Коментари