Ревю: Майката на дъщеря ѝ - Даниела Петрова



Въпреки старанието ми да няма спойлери, е възможно ревюто да съдържа такива!


Здравейте!

"Майката на дъщеря ѝ" е една от най-интересните съвременни български книги, които съм чела някога. Авторката Даниела Петрова е българка, която живее в чужбина, и въпреки, че романът е написан на английски и издаден първо в САЩ, много бързо набра популярност и в България.

"Майката на дъщеря ѝ - Даниела Петрова

Детайли за книгата

Заглавие: "Майката на дъщеря ѝ";
Автор: Даниела Петрова;
Жанр: Съвременна българска литература;
Издателство: Сиела;
Страници: 390;
Цена: 17.905 лв.;


Разгледай и другите ревюта на книги




Резюме

Даниела пише отдавна – нейни кратки разкази, есета и поеми са се появявали многократно в редица престижни световни издания, сред които „Ню Йорк Таймс”, „Уошингтън Поуст” и „Мари Клер”.
„Майката на дъщеря ?” – разрушителната сила на майчината любов.
Приятелство, трагедия и дълго пазени тайни преплитат неразривно съдбите на две жени в дебютния роман на Даниела Петрова. Докъде може да стигне майчината любов? И къде започва тя?
Лана води съвсем нормален, спокоен живот. До момента, в който дългогодишният й приятел внезапно и необяснимо я напуска – точно преди поредната медицинска процедура за забременяване, с която младата двойка се бори с безплодието от години. Подреденият живот на Лана е изкаран извън релси. Решена да вземе съдбата си в ръце, тя все пак преминава през процедурата. И също толкова изненадващо процедурата се оказва успешна.
Нещата не спират дотам. Тогава – когато най-малко го е очаквала – Лана се сблъсква на улицата не с кого да е, а с младата жена – донор на яйцеклетка, благодарение на която бебето в корема й расте. Въпреки всичките си инстинкти и притеснения, Лана не може да устои на чара на младата Катя и това е началото на едно неочаквано приятелство. Катя е свободен дух, студентка, дошла от България да следва в Америка. Макар и пълна противоположност на прагматичната Лана, момичето бързо се превръща в част от живота й. Катя не би могла да знае, че Лана носи нейното бебе в корема си – донорството е винаги анонимно в крайна сметка. И Лана няма намерение да й каже. Все още. Въпреки това близостта между двете жени процъфтява.
Но изведнъж – точно толкова внезапно, колкото се е появила – Катя изчезва. И Лана може би е последният човек, който я е видял. Лана се заравя в миналото на Катя, решена да разбере какво се е случило с жената, на която дължи толкова много. Но коя всъщност е Катя? Каква е силата, придърпала я в живота на Лана? Кой е виновен за изчезването?
И дали младото момиче наистина не е знаело, че говори с майката на дъщеря си?


"Майката на дъщеря ѝ - Даниела Петрова - корица

Моето мнение за "Майката на дъщеря ѝ"

Ще започна с това, че по принцип, трудно се впечатлявам от корици. Стриктно следвам старото правило да не съдя за книгата по корицата, но тази определено много ми харесва. Излъчва женственост и много добре пасва на съдържанието. Повествованието върви много леко и бързо и веднага те вкарва в историята. Книгата е написана доста добре, така, че човек да изпита всички тревоги и радости на героите. Съдържанието може да те разсмее и разплаче, но през по-голямата част от времето просто те държи в напрежение какво точно се случва. И все пак не е от онези мрачни, напрегнати романи, а напротив - има огромен чар и те държи на тръни, докато всъщност те забавлява и усмихва. От сюжета можем да си извадим много поуки и да се замислим за доста неща. Ако още се колебаете, препоръчвам ви да се запознаете с Лана и Катя.

8/10
Език
9/10
Сюжет
8.5/10
Обща оценка

хохо,
Teo

Сподели:

0 Коментари