Ревю: Естествен роман - Георги Господинов



Въпреки старанието ми да няма спойлери, е възможно ревюто да съдържа такива!


 Здравейте!

"Естествен роман" е издаден за пръв път през 1999 г. и оттогава-насам вълнува поколения читатели. През 2019 се преиздва в специално издание, за да може повече читатели да се докоснат до него. Роман на прехода, който вълнува от първата до последната страница!

"Естествен роман" - Георги Господинов

Детайли за книгата

Заглавие: "Естествен роман";
Автор: Георги Господинов;
Жанр: Съвременна българска литература;
Издателство: Жанет-45;
Страници: 216;
Цена: 15 лв.


Разгледай и другите ревюта на книги




Резюме

Този роман нямаше да бъде възможен в друго десетилетие освен в това на 1990-те.  Векът беше млад в последните си години, паднаха стени, езикът се отвори, всичко изглеждаше  възможно и постижимо, започваше отначало. Така ни се случи, да бъдем млади за последен път през 90-те. Да минем през цялата им мизерия. И през цялото им възхитително усещане за свобода и общност. Там някъде имахме и загубихме жени и приятели, смисъл и надежда. Нашите балади и разпади бяха част от едни по-големи разпади, които също са част от книгата. На 90-те с любов и омерзение е посветен този роман. И благодарен.

Георги Господинов, Из Предговора към специалното издание


"Естествен роман" - Георги Господинов - корица

Моето мнение за "Естествен роман"

Какво вълнува мозъка ни, когато не искаме да приемем действителността, и това, което го притеснява? Хвърчащи мисли, които улавяме, само за да не мислим за проблема. Защо един мъж говори за същността на мухата, за приятелите или за тоалетната? Преживял ли е наистина това, което твърди, че е или нещо все още го мъчи?

Макар това да е първият роман на Георги Господинов, аз го прочетох след останалите. Четях и мислех, и аз за моите мухи, както и доста други неща. Не мога да споделя повече, за да не издам нищо на онези, които смятат да прочетат книгата. 

"Естествен роман" - Георги Господинов - цитат

Майка ми, която също е чела и трите книги, които и аз, винаги казва: "Наборът е депресар! Нищо чудно, че си депресирана, като само него четеш". Но, аз сматям, че Георги Господинов е реалист представя много от нещата такива, каквито всъщност са и леко ни побутва да ги проумеем и видим в истинската им светлина!

7/10
Език
8/10
Сюжет
7.5/10
Обща оценка

хохо,
Teo

Сподели:

0 Коментари