Ревю: Човек на име Уве - Фредрик Бакман



Въпреки старанието ми да няма спойлери, е възможно ревюто да съдържа такива!


 Здравейте!

Ако обичате да четете, особено съвременна литература, няма как да сте чували за Фредрик Бакман. Той има изключителен талант в описването на човешкия характер, поведението и причинно-следствените връзки. Неговите книги забавляват, замислят, понякога натъжават, но се четат на един дъх и те оставят с хиляди въпросителни. Първият ми досег до него беше с "Човек на име Уве".

"Човек на име Уве" - Фредрик Бакман

Детайли за книгата

Заглавие: "Човек на име Уве";
Автор: Фредрик Бакман;
Жанр: Съвременна проза;
Издателство: Сиела;
Страници: 296;
Цена: 14 лв. (меки корици), 17.90 лв. (твърди корици);


Разгледай и другите ревюта на книги




Резюме

Запознайте се с Уве. Той не се церемони с нищо и с никого. На висок глас казва какво не харесва в света. А той не харесва много неща – особено лъжата, празните приказки и хората, които не спазват правилата. С ясни принципи, стриктни навици и непоклатими разбирания кое е редно и кое – не, Уве е намръщеният съсед, който тормози всички около себе си. 

Но Уве невинаги е бил заядливо старче. Бил е млад и се е борил с живота. Обичал е – така, както малцина са обичали. И е бил всеки ден до любовта си. Сърцето му все още принадлежи на неговата Соня.

Но тя вече не е тук. И Уве няма за какво да живее повече. Остава му само да сложи в ред делата си и да каже сбогом на света, който вече не му е по мярка. Но не така мислят новите му приказливи съседи и една нахална проскубана котка…


Моето мнение за "Човек на име Уве"

- „Беше шест без пет сутринта, когато Уве и котката се засякога за пръв път.
Котката на мига изпита болезнена неприязън към Уве.
Той отвърна подобаващо на чувствата й.”
- "Тя никога не попита как е живял, преди да я срещне.
Ако обаче някой го попиташе, той щеше да отвърне, че не е живял."

Сдобих се с книгата след като бях прочела редица хубави отзиви за нея. Започнах с голям ентусиазъм, но първите няколко глави не ми грабнаха интереса. Така я оставих да си почива, и я започнах отново след няколко месеца. И се радвам, че го направих.

"Човек на име Уве" - Фредрик Бакман - корица

Уве е принципен и морален, не е по приказките. Ние, хората, имаме навик да правим изводи и да коментираме само това, което виждаме на пръв поглед. Никога не се замисляме какво е довело отсрещния до съответното положение, защо той е такъв, какъвто е. А за същността и характера ни винаги има причини, не всичко ни е дадено по рождение. Аз лично плаках накрая на книгата и мислих по доста въпроси.

Гледах шведския филм по книгата, и въпреки, че знам какво става, пак го преживях. Сега се говори за холивудска продукция с Том Ханкс (който много харесвам) и нямам търпение да го видя.

А вие харесахте ли Уве?

8/10
Език
10/10
Сюжет
9/10
Обща оценка

хохо,
Teo

Сподели:

0 Коментари