Ревю: Баба праща поздрави и се извинява - Фредрик Бакман



Въпреки старанието ми да няма спойлери, е възможно ревюто да съдържа такива!


 Здравейте!

След като прочетох "Човек на име Уве", бях категорична, че искам още от Бакман. Затова, продължих нататък с "Баба праща поздрави и се извинява". Тук отново ставаме свидетели на различни човешки съдби и последствията от живота. Но, има и доста повече смях.

"Баба праща поздрави и се извинява" - Фредрик Бакман

Детайли за книгата

Заглавие: "Баба праща поздрави и се извинява";
Автор: Фредрик Бакман;
Жанр: Съвременна проза;
Издателство: Сиела;
Страници: 416;
Цена: 15 лв;


Разгледай и другите ревюта на книги




Резюме

Защото всички седемгодишни заслужават да имат супергерои…

Елса е на седем и е различна. Баба е на седемдесет и седем и е луда. Тя умее като никой друг да погажда гадни шегички на съседите, да се конфронтира с полицията, да се надсмива над всякаквите му там изчанчени модерни правила за поведение в обществото. Но освен това е най-добрата - и единствена - приятелка на Елса. И ѝ разказва приказки, които откъсват момичето от реалността.

Освен луда, баба е много болна. Предусещайки края на приказките, тя изпраща Елса на лов за писма. В тях баба моли за прошка хората, с които не се е отнесла добре. Ловът се превръща в най-голямото приключение на момичето, след като я отвежда в блок, пълен с пияници, чудовища, бойни кучета и най-обикновени вещици. Но я отвежда също така до истината за една баба, която не прилича на никоя друга.

„Баба праща поздрави и се извинява” е топла, сърдечна история, която ще ви разкаже за живота, смъртта, но и за едно от най-важните човешки права: правото да бъдеш различен.  

Борбата срещу неправдите на света не е работа само на супергероите.


Моето мнение за "Баба праща поздрави и се извинява"

- "На баба не й се случват злополуки. Баба се случва на злополуките."
- "Не всички чудовища са били чудовища от самото начало,
и не всички чудовища изглеждат като чудовища."

"Баба праща поздрави и се извинява" - Фредрик Бакман - корица

Често хората предусещат края си. При някои има страх, при други примирение, а при някои се обажда съвестта. "Бажа праща поздрави и се извинява" е история за една баба, която не иска да признае пред внучката си, че е била лоша. Затова, се разкайва под формата на приказки за чудовища, пияници, кучета и вещици. Бакман ни предлага цялата палитра от емоции - смях, тъга, жал, съжаление и още много. Съветвам ви да поемете на пътешествието, заедно с Елса!

8/10
Език
9/10
Сюжет
8.5/10
Обща оценка

хохо,
Teo

Сподели:

0 Коментари