Друго си беше едно време - Какво е да си дете на 90-те?


Дете на 90-те

Събуждаш се от кукуригането на петел и лаенето на кучето. Усещаш плътна и наситена миризма на прясно изпържени мекици. Протягаш се бързо, ставаш и тупуркаш надолу по стълбите по боси крака. Посреща те баба със задушаваща прегръдка и весело „Добро утро“.
Измъкваш се ловко от хватката и защото нямаш време за губене. Грабваш 2-3 мекици в ръка и изчезваш, защото днес трябва да победите децата от другата махала. Вчера имаха късмет, но днес….
Познато ли ти звучи? Значи, и ти като мен не си първа младост. Преди време ми се струваше много досадно, когато по-възрастните си спомняха с умиление за миналото, а днес и аз изпитвам носталгия към далечните дни на детството (да, дърта съм, спри да ми го натякваш).

Дете на 90-те - снимка

Коленете ни бяха издрани, но сърцата пълни

Любимото ми време беше лятото, прекарано на село при баба и дядо. Тогава имахме истински приятели. Такива, които няма да се поколебаят да се наврат в дерето заедно с теб. Нито ще те оставят сам да се измъкваш от шипковия храст, в който си паднал с колелото.


Разгледай и другите ревюта на книги



Нямаше друг начин за комуникиране, освен на живо. Когато вечер се разделяхме се уговаряхме къде и в колко часа да се чакаме на другия ден. И ако някой го няма, тогава отиваш до къщата му и започваш да викаш:

- Иванееее, Иванееее – така, че цялата махала да те чуе

Да, ама вместо Иван, се показва майка му и те гледа със строг поглед.

- Лельо Пенкее, Иван ще излиза ли?

След малка словесна престрелка, в която майката казва, че е твърде рано и Иван дори не е закусил още, а група развълнувани деца повтарят „Моля те, моля те“, Иван излиза ухилен до ушите.

Дете на 90-те - 2

И когато цялата дружина е събрана, приключението започва. Следва безкрайна поредица от различни игри – на Криеница, на Стражари и апаши, на Народна топка и още много други.

Бяхме изключително изобретателни. Никога няма да забравя как по време на игра на Криеница се заврях в стара, ръждясала пощенска кутия, която се озова на земята след броени минути. Да, намериха ме и ме заплюха, но толкова ми се възхищаваха за откритото място.

Играехме през целия ден и се отбивахме до вкъщи само за да си вземем вода. А бабите ни буквално ни гонеха с намазана филия, за да не умрем от глад.

И така, до стъмване. Когато се стъмнеше, сядахме на някоя пейка и стига родителите ни да можеха да ни виждат през прозореца, стояхме до късно. Разказвахме си страшни истории за Синята брада, Червената ръка, Дама пика и още много. А после играехме на Подаръци, и други игри, които не изискват тичане.

Дете на 90-те - 3

Накрая заспивахме усмихнати и още от вечерта обмисляхме приключенията за следващия ден.

И ръцете ни бяха пълни

Огромните ни колекции от всякакви неща заемаха страшно много място. Събирахме миришещи листчета, покемони, салфетки, календарчета, плакати и още много. Разменяхме си ги не толкова през лятото, колкото когато започнем училище. Всеки носеше повтарящите си и ги сменяше с някой за нещо, което няма.

Ако изпуснеш нещо по телевизията, просто го изпускаш, завинаги!

Имах щастието да израстна във време, в което хората бяха повече от техниката. Имаше период в който с братовчедите ми ставахме в 7 през уикенда, за да гледаме детските филмчета, които ни харесват. Освен детските филмчета, по-късно гледахме и нашумелите тогава латино сериали. И наистина, ако изпуснете една серия, просто няма откъде да я намерите повече. Изпускате я, завинаги.

Дете на 90-те - 4

Слушахме и доста по-стойностна музика, и то на касетофони. Аз лично си имах свой собствен, който нашите ми подариха за някакъв празник, а и имах доста касети, които да слушам. Но едно от най-големите усилия, които полагахме, е да запишем от радиото песен, която ни е любима. Това беше единственият начин да си слушаш любимата песен колкото пъти искаш. Трябваше не само да изчакаш да я пуснат (или да си я поръчаш), но и да се увериш, че няма да издадеш никакъв шум по време на записа.

А с какви „джаджи“ разполагахме!

В днешно време, децата разполагат с хиляди приложения на телефоните си, с които могат да правят абсолютно каквото си искат. Но по наше време (мразя тази фраза, но ето, че и аз я използвам), когато се появи тамагочито си беше истинска гъзария да си имаш такова. Представлява малка електронна игра, в която си избираш животно и започваш виртуално да се грижиш за него – храниш го, поиш го, играеш с него. Ако не се справиш с него, то умира.

Дете на 90-те - тамагочи

Когато по някаква причина се налагаше да сме затворени вътре, например през зимата, играехме на т.нар. телевизионни игри, които работеха с дискети. Именно там играехме легендарната игра „Супер Марио“.

Друго, което всеки от нас искаше да има е уолкмен. Това е малък преносим касетофон със слушалки, който ти позволява да слушаш музика навън. Представяте ли си? Днес, всички тези неща са събрани само в едно устройство.

Абе, друго си беше едно време

От мен да знаете, никога не се заричайте! Знаете ли колко пъти съм повтаряла, че няма да говоря като нашите. А сега правя същото. Истината е, че носталгията по миналото винаги е актуална. Особено, ако си дете на 90-те.

90-те беше време, в което нас ни интересуваха само игрите, не се тревожехме за нищо и имахме наистина пълноценно детство. Прекарвахме качествено време не само с приятелите ни, но и със семействата си.

Дете на 90-те - касети

Четяхме много книги, най-вече защото бяха задължителни, а родителите ни бяха строги. Правеше се качествена музика, и филмите имаха смисъл. (Изключвам песните на Мишо Шамара, които не бяха много смислени, но пък бяха абсолютни хитове, когато бяхме тийнейджъри).

За съжаление, миналото не се връща, нито е добре да се живее там. Но бих го съживила един ден и бих показала на своите деца дори частица от 90-те.

Кое беше вашето любимо нещо от 90-те?

хохо,
Teo

Изображения: Unsplash

Сподели:

0 Коментари