Ревю: Престъпление и наказание - Фьодор М. Достоевски



Въпреки старанието ми да няма спойлери, е възможно ревюто да съдържа такива!


Здравейте!

Едва ли има някой, който не е чувал за великия роман на Фьодор Михайлович Достоевски "Престъпление и наказание". Трябва да призная, че макар всички негови произведения да ми харесват много, това е най-любимото ми, защото тук емоцията е изключително наситена.

"Престъпление и наказание" - Фьодор М. Достоевски

Детайли за книгата

(Моето издание е от 1974, но ви давам информация за съвременното)

Заглавие: "Престъпление и наказание";
Автор: Фьодор Михайлович Достоевски;
Жанр: Световна класика;
Издателство: Захарий Стоянов;
Страници: 512;
Цена: 30 лв;


Разгледай и другите ревюта на книги




Резюме

Шедьоврите на световната литература са кариатидите, които крепят огромното и невидимо мироздание на човешкия дух. Във всяко време, когато са поставени на изпитание нравствените устои на отделната личност или на цели нации, великата творба е като спасителна слънчева стълба в бездната на отчаянието, хаоса и неверието.
Поредицата „Шедьовър” на издателство „Захарий Стоянов” представя на българския читател безсмъртни образци на световната литература.
Роман в шест части, в които всяко престъпление е човешко, а наказанието следва невидимите проявления на божествената воля, която спасява човешкото у човека. Всичко ли е позволено на човека, мъртъв ли е неговият вътрешен бог? Отговорът на този въпрос ще намерите в един от великите романи на руската литературна мисъл.
„Престъпление и наказание” излиза за пръв път през 1866 г. в „Русский встник”. Според критици и изследователи творбата е първият от цикъла велики романи на Достоевски, означавани като Петокнижие.


Моето мнение за "Престъпление и наказание"

“Всичко е в ръцете на човека и всичко
му се изплъзва изпод носа
единствено само от страх.”

Това е една от книгите, в които събитията не са толкова много, колкото размишленията и описанията. По принцип не харесвам такива, но тази е изключения. Ако не сте чели книгата, спрете до тук, тъй като в следващите редове ще издам няколко детайла за нея. Както се разбира от заглавието, има престъпление. За него има съвсем реални мотиви, и сме преведени през цялото обмисляне на действията на героя. 

"Престъпление и наказание" - Фьодор М. Достоевски - корица

Цялата книга е основана на "наказанието" на Разколников (главния герой), което е неговата собствена съвест. Всичките му терзания са описани толкова майсторски, че са способни да накарат читателя да се терзае заедно с него. Има дори хора, които твърдят, че са вдигнали температура, четейки за треската на Разколников. Звучи невероятно, но тъй като съм чела книгата, ми се струва, че въздействието е точно толкова силно. "Престъпление и наказание" е роман за собствените ни демони и как сами можем да се накажем много по-лошо от други хора или от съд!

10/10
Език
10/10
Сюжет
10/10
Обща оценка

хохо,
Teo

Сподели:

0 Коментари