Ревю: 18% сиво - Захари Карабашлиев



Въпреки старанието ми да няма спойлери, е възможно ревюто да съдържа такива!


Здравейте!

"18% сиво" е един от най-известните романи на Захари Карабашлиев, който е вдъхновение за филм със съшото име. Отначало, не бях впечатлена от резюмето, но реших да се доверя на майсторството на автора и не сбърках.

"18% сиво" - Захари Карабашлиев

Детайли за книгата

Заглавие: "18% сиво";
Автор: Захари Карабашлиев;
Жанр: Съвременна българска литература;
Издателство: Сиела;
Страници: 312;
Цена: 15 лв;


Разгледай и другите ревюта на книги




Резюме

Зак е трийсет и няколко годишен бивш фотограф, а сега служител в калифорнийска фармацевтична компания. Дни след като любовта на живота му – Стела, го е напуснала, той минава границата с Мексико, за да удави тъгата в алкохол. В края на една луда нощ в Тихуана той попада на кървава сцена, намесва се, за да спаси чужд живот, и по чудо успява да се отърве жив със задигнатия от нападателите му ван.Усложненията настъпват, когато в чуждия автомобил Зак намира чувал прясна марихуана. С тревата в багажника и купен на старо филмов Никон, той поема към Източния бряг. Това пътешествие – колкото напред в пространството, толкова и назад във времето – преплита две паралелни реалности: там преди и тук сега. В първата е необикновената му връзка със Стела, студентските години в България през 90-те, адаптацията по-късно в Америка. Втората реалност го поставя в опасни ситуации, с които трябва да се справя, за да продължи живота си.В поредица от сцени героят прекосява континента, за да достигне крайната си цел - Ню Йорк, където го очакват и най-големите изпитания, както и истината за отсъствието на Стела.ЗАДЪХАНИЯТ CINEMA VERITE СТИЛ на този роман държи читателя нащрек в очакване на всяка следваща сцена, а изненадващият, но и неизбежно логичен финал го връща в началото и го изкушава да препрочете тази история отново и с други очи.


Моето мнение за "18% сиво"

“Ние сами избираме собствените си провали(...)
Защото знаем, дълбоко вътре в себе си знаем-
можем да ги понесем."

Захари Карабашлиев е класа, казвала съм го и преди. "18% сиво" е изключително добре написан роман, точно в неговия стил. В него ставаме свидетели на малко екшън, малко драма, много размисли и някои истини, изказани по типичния за автора леко циничен начин. 

"18% сиво" - Захари Карабашлиев - корица

Отново имаме преплитане на миналото и настоящето - този път началото на една връзка в социалистическа България и края ѝ в капиталистическа Америка. Книгата ни показва нагледно как хората винаги оценяват всичко около себе си, когато го загубят.

7/10
Език
7/10
Сюжет
7/10
Обща оценка

Коя е вашата любима книга на Захари Карабашлиев?

хохо,
Teo

Сподели:

0 Коментари