Ревю: Не толкова кратка история на самолета - Захари Карабашлиев



Въпреки старанието ми да няма спойлери, е възможно ревюто да съдържа такива!


Здравейте!

Обожавам разкази, но напоследък много трудно попадам на хубави такива. Затова, бях много впечатлена от "Не толкова кратка история на самолета", в която Захари Карабашлиев е събрал някои вълнуващи разкази.

"Не толкова кратка история на самолета" - Захари Карабашлиев

Детайли за книгата

Заглавие: "Не толкова кратка история на самолета";
Автор: Захари Карабашлиев;
Жанр: Съвременна българска литература;
Издателство: Сиела;
Страници: 332;
Цена: 16.90 лв;


Разгледай и другите ревюта на книги




Резюме

‌Прочетете новото събрано и допълнено издание на обичаните сборници "Кратка история на самолета" и "Симетрия" на Захари Карабашлиев (носител на Награда "Роман на годината" на НДФ "13 века България" за 2018 г.), с неиздавани преди текстове и есета!
"Уважаеми читателю,
Неотдавна попаднах на едно есе от писателя Джон Чийвър, в което той нарича късия разказ „литературата на номада“. Препрочитайки своите разкази тук, осъзнавам, че повечето от тях са с номадска закваска и зачевани в движение – автобус, автомобил, влак, често в самолет – далеч от роден дом и постоянен адрес, между тук и там, между преди и сега, между настроения. На места – пропити с ароматите на меланхолията, другаде – движени от копнеж към едно невъзможно завръщане, те са писани в преходни състояния, в моменти на душевни преломи. В тях съм опитвал да локализирам болка, да компресирам време, да протегна една ръка към самия себе си, а другата към читателя. Сборникът „Кратка история на самолета“ беше публикуван за пръв път преди 9 години и оттогава претърпя 9 преиздания. Когато обаче за пореден път тиражът му се изчерпи и се наложи да бъде допечатан, реших да добавя и някои помалко известни разкази, излизали другаде, а също и няколко есета, непубликувани досега в книга. Ще се радвам, читателю, ако някъде с моите редове сполучвам от време на време да извикам твоите собствени спомени. Навярно позатиснати от времето и живота, но все пак там някъде, между страниците на ежедневието ти, хербаризирани и крехки, твоите лични кратки (или не толкова) истории на каквото и да е чакат да ги разгърнеш отново. Или поне да си припомниш, че ги е имало и точно ти си бил някога главният герой в тях.
Приятно четене!"
Захари Карабашлиев


"Не толкова кратка история на самолета" - Захари Карабашлиев - корица

Моето мнение за "Не толкова кратка история на самолета"

„И в просъница мисля – как става така,
че часовете се влачат, а времето лети?”

Разказите се четат много лесно и бързо, различават се по тематика и идея. Разбира се, някои от тях ми харесаха доста повече от други, но нямаше нито един скучен или такъв, който да не ми хареса. Най-любимият ми е "Такива дни", който ще видите на изображението. Разказите определено си заслужават вниманието.

"Не толкова кратка история на самолета" - Захари Карабашлиев - разказ
7/10
Език
7/10
Сюжет
7/10
Обща оценка

Коя е вашата любима книга на Захари Карабашлиев?

хохо,
Teo


Сподели:

0 Коментари