Ревю: Майстора и Маргарита - Михаил Булгаков



Въпреки старанието ми да няма спойлери, е възможно ревюто да съдържа такива!


Здравейте!

"Майстора и Маргарита" е още едно класическо произведение, което ми е много на сърце. Този роман е магия! Истинска магия, която те завладява! Любопитен факт е, че именно тази книга вдъхновява Rolling Stones да напишат хита си "Sympathy for the devil".

"Майстора и Маргарита" - Михаил Булгаков

Детайли за книгата

Заглавие: "Майстора и Маргарита";
Автор: Михаил Булгаков;
Жанр: Световна класика;
Издателство: Дамян Яков;
Страници: 496;
Цена: 16 лв;


Разгледай и другите ревюта на книги




Резюме

Един ден Дяволът отива на посещение в Москва, за да проучи как се развива човечеството и как му се отразява съветският строй. С помощта на своята свита - двама демони, млада вещица и огромен черен котарак - той си прави с гражданството фантасмагорични шеги и го подлага на смеховити изпитания. Когато напуска земята, психиатричните заведения са пълни, а силите на реда са в смут...
Близо две хиляди години по-рано, в Юдея, римският прокуратор е принуден да потвърди смъртната присъда на един беден скитник философ, който изповядва странното убеждение, че всички хора са добри...
Един московски историк пише роман за Пилат Понтийски и среща голямата, непобедима и извънвременна любов... Романът се развива, редувайки 2 паралелни повествования. Действието на първото се развива в Москва през 1930-те год., а второто е авторския поглед на Михаил Булгаков към събитията в Евангелието и по-точно към съда над Иисус Христос (в романа наречен Йешуа Ха-Ноцри, препратка към Иисус от Назарет) и неговата екзекуция. Редом с това „московското“ повествование има още няколко причудливо преплитащи се сюжетни линии.


Моето мнение за "Майстора и Маргарита"

— Ама ти наистина си заприличала на вещица.
— Да, не го отричам — отговори Маргарита, —
вещица съм и съм много доволна, че е така!

Започвам с уговорката, че по принцип не обичам фантасмагории, а тази книга лесно може да бъде объркана с такава. Ще се срещнете с Дявола, с вещици, демони, говорещ черен котарак и още доста "небивалици". Но без тях, романът и цялата му същност нямаше да са такива, каквито са.

"Майстора и Маргарита" - Михаил Булгаков - корица

Всички събития, пресъздадени в книгата са прекрасна метафора на много други неща. Луд ли си, ако виждаш нещо, което другите не виждат? И защо различната гледна точка те прави луд? Това са само част от нещата, върху които ще ви се наложи да помислите при срещата си с тази книга. Но освен дълбоката психология, героите ще ви забавляват с различни приключения, смешни моменти и една голяма любов на двама души, които се приемат точно такива, каквито са.

10/10
Език
10/10
Сюжет
10/10
Обща оценка

хохо,
Teo

Сподели:

0 Коментари