Ревю: Алхимикът - Паулу Коелю



Въпреки старанието ми да няма спойлери, е възможно ревюто да съдържа такива!


Здравейте!

Всеизвестно клише е, че само плеймейтките четат Паулу Коелю. Аз не се опирам на клишета по принцип, но по една или друга причина все не стигам до него. "Алхимикът" е една от най-известните му книги и се говори колко е вдъхновяваща и на колко неща учи. Затова, реших да ѝ дам шанс.

"Алхимикът" - Паулу Коелю

Детайли за книгата

Заглавие: "Алхимикът";
Автор: Паулу Коелю;
Жанр: Съвременна проза;
Издателство:  Обсидиан;
Страници: 176;
Цена: 18 лв.;


Разгледай и другите ревюта на книги




Резюме

Веднъж на няколко десетилетия се появява книга, която променя завинаги живота на читателите си. „Алхимикът“ е една от тях. Смайваща със своята неподправена простота и окриляваща мъдрост, тази история разказва за пастира Сантяго, който тръгва от родната си Испания към египетската пустиня, за да търси съкровище, заровено до Пирамидите. По пътя си той среща гадателка, крадец, мъж, който се представя като Царя на Салим, кервани и войни, Фатима – момичето от оазиса сред пясъците, и един алхимик. Всички те упътват Сантяго накъде да върви, но никой не знае какво е съкровището. За да го открие, младият пастир трябва да се научи да разчита поличбите и да се вслушва в сърцето си.
Красива и емоционална, тази магическа притча е символ на преобразяващата сила на мечтите.


"Алхимикът" - Паулу Коелю - корица

Моето мнение за "Алхимикът"

"Когато много искаш нещо,
цялата Вселена ти съдейства,
за да постигнеш желанието си.

Още с резюмето си книгата дава сериозна заявка за интересна притча, която поучава и ни показва една различна гледна точка. Е да, ама не! Сюжетът наистина е като на приказка, даже малко ми напомня на приказките на Шехерезада. Повествованието и речта на героите обаче, са доста слаби. Да, поуката от книгата е страхотна. Но като човек чел доста литература на подобна тематика - и художествена и нехудожествена, тази не можа да ме впечатли. Изпълнена е с клишета. За щастие, е доста кратка и се чете много бързо. Едва ли ще посегна към друга книга на същия автор.
P.S. Цитатът по-горе ми е един от най-любимите изобщо и съм напълно съгласна с него!

5/10
Език
4/10
Сюжет
4.5/10
Обща оценка

Вие чели ли сте нещо на Паулу Коелю?

хохо,
Teo

Сподели:

0 Коментари