10 Невероятни Съвпадения


 Всеки ден поглеждате часовника в един и същи час? В момента, в който си мислите за някого, той ви звъни по телефона? Всички знаем, че това се нарича съвпадение. Но какво са съвпаденията?

10 Невероятни Съвпадения

Какво е съвпадение?

Според математиците, може да се изчисли вероятността да се случат съвпадения. Според историята, всичко се повтаря, затова не е трудно да се случат еднакви неща в определен период от време. Вярващите в съдбата смятат, че това са знаци от Вселената, че дори и знаци от Отвъдното.  В тази статия ще разгледаме някои наистина невероятни съвпадения, а вие ще прецените дали са математическа вероятност, знаци от Вселената или просто някой е търсил под вола теле, за да ги открие. Със сигурност, са интересни, затова да започваме!

Най-интересните съвпадения в историята

1. Спасеното бебе 

Годината е 1930, мястото – Детройт. Джоузеф Фиглок се разхождал по улицата, когато върху него пада бебе, измъкнало се някакси от прозорец на сграда наблизо. За щастие, и мъжът и бебето остават без сериозни наранявания. Най-странното е, че точно година по-късно се случва абсолютно същото. Същото бебе се оказва в ръцете на Джоузеф при сходни обстоятелства. Нека математиците изчислят каква е вероятността.

10 Невероятни Съвпадения - Спасеното Бебе

2. Марк Твен предрича смъртта си?

Марк Твен е един от най-популярните писатели изобщо. Той се ражда на 30 ноември 1835 година, в която се появява и Халеевата Комета. Авторът много пъти е казвал, че е дошъл с Халеевата комета на този свят и ще си отиде с нея. Вярвате или не, той умира на 21 април 1910, в същата година, в която кометата отново се появява. 

Аз обожавам съвпадения и също много обичам те да са мистериозни и да няма обяснение. Но нега да сме честни, Халеевата комета се появява веднъж на 75-76 години, колкото е средната продължителност на един човешки живот. Така че, вероятността да познае е огромна!

10 Невероятни Съвпадения - Марк Твен предрича смъртта си

3. Отмъстителният куршум

Историята, която ще разкажа тук звучи като сюжет на филм, но е съвсем истинска. Хенри Зигланд се разделя с приятелката си през 1883 година, което тотално отчайва момичето и тя се самоубива. Братът на момичето бил изключително разгневен, намерил хенри и се опитал да го убие. Вярвайки, че е мъртъв, братът също се самоубива.

Всъщност, куршумът само одрасква Зигланд и се забива в близкото дърво. Мъжът бил облекчен и се чувствал истински късметлия. Няколко години по-късно решава да се отърве от дървото, което пази куршума. Тъй като то било огромно и отсичането му се сторило трудоемка задача, Хенри решил да го взриви с динамит. Експлозията изкарва куршума от дървото и го кара да се забие право в главата на Зигланд, като го убива на секундата. 

В крайна сметка, Съдбата си е Съдба!

10 Невероятни Съвпадения - Отмъстителният куршум

4. Светкавиците

Според учените, шансът човек да бъде ударен веднъж от светкавица е нищожен, а да не говорим за повече пъти. Но явно има и такива „късметлии“, които не само са удряни няколко пъти от светкавици, а са и оцелели. Точно такъв е Рой Съливън, който уцелва този „бонус“ цели седем пъти.

  • 1942 – Рой е ударен за пръв път, докато е на смяна в една наблюдателна кула. Светкавицата уцелва крака му и причинява загуба на нокът на палеца му.
  • 1969 – Мълния удря камиона му, докато кара по планински път. Той е повален в безсъзнание и опърля веждите му.
  • 1970 – Третата светкавица изгорила рамото му в двора на къщата му.
  • През 1972 година светкавица изгаря косата му. От тогава, той започва да носи кана вода със себе си.
  • 1973 – Петата мълния го удря в главата, изкарва го от колата му и отново косата му е подпалена.
  • 1974 – На един къмпинг Съливън е ударен от светкавица, която наранява крака му.
  • 1977 – Последната светкавица удря Рой докато е на риболов. Тя изгаря гърдите и стомаха му.

Още ли се чувствате каръци?

10 Невероятни Съвпадения - Светкавиците

5. Карък или късметлия?

Говорейки за късмет, няма как да не споменем историята на Франо Селак. Той е учител по музика от Хърватия и преживява доста интересни събития. 

През януари 1962 година Селак пътува с влак към Дубровник. Влакът дерайлирал в ледена река, при което 17 души загиват. Нашият герой обаче се отървава само със счупена ръка. 

Една година по-късно, Франо пътува със самолет, когато едната врата се откъсва и той бил засмукан извън самолета. При инцидента загиват 19 пътника, но хърватинът оцелява, тъй като пада в купчина сено. Какви са шансовете?

Следващите години от живота му също не били спокойни. Селак преживява автобусна катастрофа, колата му се подпалва два пъти, докато шофира, забива се в мантинела, за да избегне камион.

Накрая Съдбата му се отплаща за търпението, и Франо спечелва 1 милион долара от лотарията през 2003 година. 

Вие бихте ли изтърпели толкова инциденти, ако знаете, че ще спечелите толкова пари накрая?

10 Невероятни Съвпадения - Карък или късметлия?

6. Едновременни открития

През 1951 година с разлика от три дни, двама писатели – Дейвид Лоу от Великобритания и Ханк Кечъм от САЩ - създават един и същи герой с едно и също име – Денис Белята. Двамата автори научили за съвпадението и решили, че ще пишат комиксите си без да си пречат.

По същия начин, двамата учени Джеймс Уотсън и Франсис Крик откриват структурата на ДНК независимо един от друг. 

Има теория на парапсихолозите, според която всички значими открития се правят там горе (наречете го Отвъдно, Вселена, Рай, или както и да е), а после се предават на поне двама души на земята (структурата на ДНК е открита след сън за две усукващи се змии), за да може ако единият не успее да развие теорията, то другият да го направи. Вярвате ли на тази теория?

10 Невероятни Съвпадения - Едновременни открития

7. Антъни Хопкинс и „Момичето от Петровка“

Когато получил роля във филма „Момичето от Петровка“, сър Антъни Хопкинс търсил романа в много книжарници, но никъде не успял да го намери. Чакайки метрото, забелязал книга, забравена на пейката и когато я обърнал, видял, че е точно „Момичето от Петровка“. По-късно, Хопкинс се среща с автора на романа Джордж Пфайфър, който му споделя, че няма нито един екземпляр от книгата в себе си. Последното копие той подарил на приятел, който го загубил в метрото.

10 Невероятни Съвпадения - Антъни Хопкинс и "Момичето от Петровка"

8. Намерената снимка

В началото на XX век в Германия, млада майка снима малкия си син и оставя плаката да бъде проявена. Избухва обаче Първата Световна война и майката така и не вижда нито снимката, нито негатива. След войната, закупува плака, за да снима новородената си дъщеря. Когато я проявява, се оказва, че плаката е втора употреба, и зад снимката на дъщеря ѝ се показва отдавна изгубената снимка на сина ѝ.

10 Невероятни Съвпадения - Намерената снимка

9. Близнаци, независимо от обстоятелствата

Всички знаем колко свързани са близнаците, но знаехте ли, че може и съдбата им да е еднаква? Вижте.

Близнаците Джим Спрингър и Джим Луис са разделени при раждането си и осиновени от различни семейства. Както виждате, двете семейства кръщават децата Джим.

  • Момчетата живеели на 73 км един от друг.
  • И двамата имали куче, наречено “Tou”.
  • И двамата са се женили по 2 пъти. Първият път за жена на име Линда, а вторият път -за жена на име Бети.
  • И двамата имат синове, наречени Джеймс Алън.
  • И двамата са пушачи и обичат бира.
  • Хобито им било дърводелство.
  • Карат Шевролет.
  • Били полицейски шерифи.

Братята се срещат след 37 години раздяла, и с изненада установяват колко съвпадения има между тях. Близнаците са обект на изследвания от страна на д-р Томас Бучард от Университета в Минесота и резултатите са впечатляващи. На различни тестове дават абсолютно еднакви отговори. Според доктора, сякаш двата теста са направени от един и същи човек. Установява се, че работата на мозъка им е абсолютно идентична. Същото важи и за медицинските им картони, които описват заболяванията им през годините.

10 Невероятни Съвпадения - Близнаци, въпреки обстоятелствата

10. Президентски съвпадения

Ейбрахам Линкълн и Джон Ф. Кенеди са сред най-емблематичните президенти на САЩ. Между тях има страшно много съвпадения, които направо ще ви оставят с отворена уста. Нека ги разгледаме.

Линкълн

Кенеди

Lincoln се състои от 7 букви.

Kennedy се състои от 7 букви.

Второ дете в семейството, кръстен на дядо си.

Второ дете в семейството, кръстен на дядо си.

Името на убиеца му John Wilkes Booth се състои от 15 букви.

Името на убиеца му Lee Harvey Oswald се състои от 15 букви.

Става член на Конгрес през 1846 г.

Става член на Конгреса през 1946 г.

Избран е за президент през 1860 г.

Избран е за президент през 1960 г.

Убиецът му е роден през 1839 г.

Убиецът му е роден през 1939 г.

Застрелян е в театър „Форд“.

Застрелян е в лимузина „Линкълн, произведена от „Форд“.

Прострелян в главата, в петък, в присъствието на съпругата си.

Прострелян в главата, в петък, в присъствието на съпругата си.

Секретарката му носи фамилия Кенеди.

Секретарката му носи фамилия Линкълн.

Наследникът му Андрю Джонсън е роден през 1808.

Наследникът му Линдън Джонсън е роден през 1908.

Има синове с имена Робърт и Едуард.

Има братя с имена Робърт и Едуард.

Сестра му се казва Мери Юнис.

Сестра му се казва Юнис Мери.

Според историците и търсачите на съвпадения, между 16-тият и 35-тият президент има около 200 съвпадения, касаещи личния им живот, убийствата им, убийците и обкръжението им. Според скептиците обаче, за всичко има много прости обяснения.

10 Невероятни Съвпадения - Линкълн и Кенеди

Изображения: Уикипедия

 Например:

  • Президентските избори в САЩ се провеждат на четен брой години, затова не е изненадваща разлика от 100 години между различните встъпвания в длъжност.
  • Застреляни са в петък, защото публични масови събития обикновено се провеждали в петък или през уикенда.
  • Застреляни са в главата, тъй като стрелците не са имали друг избор, предвид обстоятелствата. 
  • Фамилното име Джонсън е широкоразпространено в САЩ – на второ място след Смит. Ето защо, нищо чудно, че и двамата наследници носят това име.

Вие как си обяснявате тези съвпадения?

Въпреки, че науката не е категорична какво точно са съвпаденията, то те се случват на всеки от нас, постоянно. Друг е въпросът дали им обръщаме внимание и им се радваме. Разкажете ми вашите лични съвпадения в коментарите!

хохо,
Teo

Изображения: Unsplash

Сподели:

0 Коментари