Открития, направени по време на сън


Какво са сънищата? Според някои хора, те са просто начин мозъкът ни да си почине, изхвърляйки боклука, според други са плод на подсъзнанието ни. А поддръжниците на парапсихолочните теории смятат, че сънищата са нещо свръхестествено.
Каквото и да представляват, сънищата вълнуват много от нас, хората, и са способни в някои случаи дори да диктуват настроението ни. Но това не е всичко! Вярвате или не, някои от най-значимите научни открития са направени точно по време на сън, както и някои от най-ярките произведения на изкуството.

Открития, направени по време на сън

Научни Открития По Време на Сън

Знам, че паранормално и наука не се съчетават в едно изречение. Но искам да ви споделя една теория за онези, които вярват в т.нар. Отвъдно. Теорията е, че всички значими за човечеството открития са направени точно Там от напреднали души. След това се предават на подходящите хора тук, на Земята, най-често на повече от един човек, за да може все пак ако единият не успее, то другият да развие предаденото му. Ето защо, често се случва двама учени да направят едно и също откритие почти едновременно.

1. Структурата на ДНК

Джеймс Уотсън, Розалинд Франклин и Франсис Крик дълго време изучават ДНК, но въпреки многократните си опити, не могат да установят каква точно е структурата му. Според университета в Индиана, където учените са работили, през 1953 година д-р Уотсън открива структурата на ДНК, след като сънува две змии, усукващи се една около друга.

Открития, направени по време на сън - ДНК

2. Периодичната Таблица

Дмитрий Менделеев изучавал химичните елементи и доста време се опитвал да ги организира по някакъв начин. Подозирал, че има някакъв начин и той има връзка с атомното тегло, но не можел да измисли самия модел. Една нощ обаче, сънувал таблица, в която всички елементи са ясно подредени. Веднага след събуждане той записал откритието си и така се появила известната Менделеева таблица.

3. Атомният Модел

Нилс Бор е учен, който е награден с Нобелова награда по физика през 1922 година за откриване структурата на атома. Това той е направил, след като сънувал, че стои на слънцето, а около него се движели планетите, захванати на фини нишки. След съня си, Бор осъзнал, че може да използва именно това, което е видял, за да установи точната структура на атома.

Открития, направени по време на сън - структура на атома

4. Структурата на Бензена

Структурата на бензена е още едно научно откритие, направено по време на сън. Фридрих Август Кекуле е учен, който работи по структурна теория в химията, относно подредбата на атомите и молекулите, която е много важна за развитието на органичната химия.
Веднъж, ученият заспива в автобуса и това се оказва повратна точка в живота му. Той сънува танцуващи атоми, като големите привличат към себе си два по-малки, още по-големите привличат три-четири по-малки. Най-големите формират своеобразни вериги, присъединявайки най-малките атоми. След като слиза от автобуса и се прибира вкъщи, Кекуле записва своето откритие.

5. Теория на относителността

Алберт Айнщайн е един от най-значимите учени изобщо. Когато бил тийнейжър, Айнщайн имал сън, който се оказва в основата на по-късните му открития за скоростта на светлината и теорията на относителността.
Той сънувал крави, обградени с електрическа ограда. Те провирали глави между кабелите и хапвали трева извън заграждението, което за Айнщайн означавало, че по оградата не тече ток. След това, той погледнал в другия край на полето и видял фермера да свързва кабелите към електричество, при което кравите отскачат едновременно назад. Фермерът твърдял обаче, че те отскачали една по една.
С помощта на този сън, Айнщайн прави заключения за скоростта на светлината и за факта, че времето е относително.

Открития, направени по време на сън - теория на относителността

6. Инсулинът

Канадецът Фредерик Бантинг е лекар, който след подготовка на лекция за ролята на панкреаса, попада на интересна статия, която предизвиква любопитството му към ендокринологията. Ученият започва дългогодишни изследвания и проучвания, чрез които да изолира хормон, контролиращ нивата на кръвната захар. Не е сигурна информация, но се смята, че интересът му се засилва след като негов познат на 14 години умира от диабет.
През 1920 година, Бантинг сънува провеждането на научен експеримент. Когато се събужда, повтаря експеримента от съня си и успява да изолира инсулин, разбирайки, че именно той контролира нивата на кръвната захар. Благодарение на вярата в сънищата си, канадският учен получава Нобелова награда по медицина през 1923 година.

7. Шевната Машина

Елиас Хоу е откривателят на съвременната шевна машина. Ученият създал машината бързо, единствено го затруднило как точно да направи иглата и къде да се вдява конецът. Една нощ той сънувал, че е пленен от канибали, които заплашват да го убият, ако не завърши шевната машина за 24 часа. Наблюдавайки канибалите, Хоу видял, че носят копия, които са заострени на върха и имат дупка. Събуждайки се, той веднага се сетил, че именно това е правилната форма на иглата за шевната машина.
Освен теорията, която споменах по-горе, четейки горните примери, веднага можем да оформим още една теория. Известно е, че човешкото подсъзнание събира много информация, която не е достъпна на съзнателно ниво, и която се проявява по време на сън. В изброените случаи, учените са работили дълго време върху съответните проекти, и на мен ми се струва, че съвсем естествено подсъзнанието им е достигнало до откритието преди съзнанието. А вие как мислите? Коя теория ви се струва по-вероятна?

Открития, направени по време на сън - шевна машина

Изкуство, Измислено След Сън

1. “Yesterday” – The Beatles

Когато е на 22 години, една сутрин Пол Макартни се събужда с (по негови думи) много приятна мелодия в главата. Запитал се коя е тази песен и бързо я изсвирил на пияно. След като не можал да се сети дълго време коя е песента, я свирил на най-различни хора, докато се убедил, че я е измислил сам.

2. Франкенщайн

„Франкенщайн“ на Мери Шели е роман, който се счита за един от първите опити за научна фантастика в литературата. Но той се ражда след сън. Нека проследим историята.

През 1816 година Мери Шели, съпругът ѝ Пърси Шели и поетът лорд Байрон се обзаложили кой ще напише най-добрия роман на ужасите. След седмици на мислене и чудене, една нощ Мери сънувала ужасен кошмар – за учен, който създава чудовище, от което после се страхува. Така се ражда и един от класическите романи!

Открития, направени по време на сън - Франкенщайн

3. Терминатор

Режисьорът Джеймс Камерън веднъж страдал от треска и сънувал робот, влачещ се по пода с нож. След този сън, се ражда филма „Терминатор“.

4. Мизъри

Стивън Кинг също превръща един свой сън в един от най-значимите си романи. По време на самолетен полет, Кинг сънувал жена, която държала писател в плен, убила го, махнала му кожата и нахранила прасе с остатъците. Авторът написал първите 50 страници на площадката между лобито и първия етаж на хотела.

Сънищата – Плод на Подсъзнанието или Нещо Свръхестествено?

Със сигурност, горните примери са изключително интересни, макар да не знаем какво точно са сънищата. Вие как мислите – дали показват нещо, което вече знаем подсъзнателно или са нещо, което ни се подсказва „отгоре“?

хохо,
Teo

Изображения: Unsplash

Сподели:

0 Коментари