Мистериозното убийство на Черната Далия - Факти и Теории


 

Убийството на Черната Далия е едно от най-смразяващите престъпления на XX век. По случая има редица филми, както документални, така и художествени. Той вълнува хората, защото и до днес не е разкрит нито извършителя, нито мотивите му. Но има доста добри теории.

Убийството на Черната Далия

Коя е Черната Далия? Детство и живот.

Елизабет Шорт е родена на 29 юли 1924 година в Хайд Парк, което днес е квартал на Бостън, САЩ и е третата от общо пет дъщери. Към 1927 година семейството се мести първо в Портланд, Мейн, а по-късно в Медфорд, Масачузетс, където се установява окончателно.

През 1930 година идва първото сътресение в живота на момичето. През 1930 година колата на баща ѝ Клео Шорт е намерена на мост, предполага се, че е извършил самоубийство. Бети страда от депресия след това, макар всички да я описват като красив момиче, с красива походка и прекрасни синьо-зелени очи.

В края на 1942 година обаче, бащата се оказва жив и е започнал от начало живота си в Калифорния. Вече осемнайсетгодишна, Елизабет се мести да живее с баща си, но изобщо не се разбира с него. Споровете между тях я карат да се премести през 1943 година. За кратко време живее с различни приятели, както и с един сержант от военновъздушните сили, който се държи грубо с нея. По-късно същата година, е арестувана за пиене в бар, при положение, че е все още непълнолетна.

Убийството на Черната Далия - Елизабет Шорт
Снимка: Wikipedia                  Снимка: Imdb

На Нова Година Бети се запознава със майор Матю Гордън младши, сприятеляват се и започват да си пишат писма. По-късно се влюбват и се сгодяват.  За нещастие, Матю загива на 10 август 1946 година при катастрофа.

През юли 1946 година Елизабет Шорт се мести в Лос Анджелис, за да посети свой познат. Така тя прекарва последните месеци от живота си в Южна Калифорния. Преди смъртта си, Елизабет работи като сервитьорка, но се говори, че е искала да стане актриса, макар да няма никакви значими роли.

Елизабет има закръглени форми и чипо носле, което е идеала за жена през 40-те години. Тя боядисвала косата си в черно и слагала в нея бели цветя. Имала бяла кожа и светлосини очи, слагала червено червило. Хората, които я познавали, твърдели, че прилича на порцеланова кукла.

 Не се знае от къде идва прякорът „Черната Далия“, предполага се, че е препратка към филма „Синята Далия“ и има връзка с любовта ѝ към черния цвят.

Убийството на Черната Далия - Елизабет Шорт
Снимки: vintag.es

Убийството


ВНИМАНИЕ!

Текстът по-долу съдържа шокиращи подробности! Четете на своя отговорност!


Сутринта на 15 януари 1947 година Бети Берсингър се разхожда с тригодишната си дъщеря по улица в централен Лос Анджелис, когато нещо като бяла фигура привлича погледа ѝ.

Първоначално, тя смята, че това е счупен и изхвърлен манекен, но бързо установява истината. Когато се вгледала по-добре, осъзнала, че това е тяло на жена, разрязано на две, поставено по очи в калта. Долната част се намирала на 30 см от горната, а краката са широко разтворени. Не се вижда никаква кръв, а вътрешностите са прибрани под трупа. Лицето и е нарязано с нож, като са направени 7-8 см разрези от двете страни на устата, които наподобяват зловеща усмивка. По китките и глезените ѝ има следи от връзване.

Свидетелката хуква към най-близката къща, за да се обади в полицията. (Няма да слагам снимки, защото не са за всеки. Ако искате да ги видите, потърсете в Гугъл, има достатъчно.)

Убийството на Черната Далия - гроб
Снимка: Wikipedia

Разследването

Случаят е поверен на двама детективи – Финис Браун и Хари Хансън. Когато пристигат на мястото, то вече гъмжи от тълпа и репортери. Те бързо откриват коя е жертвата по пръстовите отпечатъци, тъй като такива са снемани на Елизабет, когато е арестувана няколко години по-рано.

Полицията претършува всички имоти наоколо, включително кофи за боклук, канализация, автомати за пране. Свързват се и с бащата на жертвата, който живее на по-малко от 5 км от местопрестъплението. Макар да личи, че все още е сърдит, бащата твърди, че не виждал дъщеря си от 3 години. Отказва да разпознае трупа.

Патолозите установяват, че Бети е починала от масивен вътрешен кръвоизлив, в следствие от удари по главата. По тялото не са открити следи от сперма.

Разпитите продължават с повече от 20 мъже, с които Елизабет е имала отношения. Това не води до нови следи. Детектив Хансън смята, че убиецът е случаен човек, а не някой познат на дамата.

В същото време, гражданите и пресата полудяват по случая. Медиите непрекъснато бълват различни истории и подозрения за убийствата. Всякакви хора се обаждат в полицията, за да „издадат убиеца“, опитвайки се да отмъстят на някого, на когото имат зъб. 

Така до редакцията на вестник Екзаминър пристига пакет. Той мирише силно на бензин, използван от изпращача, за да заличи отпечатъците си. Пакетът съдържа различни вещи на Елизабет, включително фотографии, акт за раждане, социалната ѝ осигуровка, некролог на Мат Гордън, както и тефтерче с имената на 75 мъже. Те са издирени и всеки от тях разказва подобна история – запознава се с Бети в бар или на улицата, черпи я питие, и никога повече не я вижда. Тя им казвала, че не се интересува от физическа близост.

Убийството на Черната Далия - разследване
Снимка: TheSun

В крайна сметка, до категорично обвинение и присъда никога не се стига. И до днес няма отговор на въпроса кой е убил Черната Далия. Нека разгледаме най-популярните теории.

Убийството на Черната Далия – Теории

Робърт Манли

Манли е последният човек, който е видял Бети жива. Арестуван е като заподозрян, но след тест с детектор на лъжата е освободен. Години по-късно, когато е в психиатрична клиника, му слагат инжекция с натриев пентотал, вещество, известно като „серум на истината“. Манли издържал и този тест.


Убийството на Черната Далия - Робърт Манли
Снимка: timetoast.com

Джордж Хил Ходел

Джордж учил хирургия и имал лекарска практика. Бил много популярен с това, че обръщал безкрайно внимание на жените. Има 11 деца от 5 различни жени, но никоя от тях не му била съпруга. Ходел бил материално задоволен, успешен и много интелигентен, което го довело до подозрения за редица убийства. Говори се, че бил първият заподозрян на полицията, затова те сложили подслушвателни устройства в дома му и ясно чули как лекарят казва „Да, аз убих Черната Далия“. Обаче, доказателства няма. 
Години след смъртта на баща си през 1991 г., синът му Стив Ходел публикува открити от него множество доказателства, събирани в продължение на 15 години, че именно баща му е убил Елизабет. В своята книга „Отмъстителят на Черната Далия: Талант за убийство“ Стив твърди, че баща му е садист, женомразец и с неморално поведение. И до днес, наследниците на семейство Ходел смятат, че Джордж Хил Ходел е убиецът на Черната Далия. Доказателства обаче няма.

Убийството на Черната Далия - Джордж Хил Ходел
Снимка: Wikipedia

Марк Хансън

Хансън е бил собственик на нощния клуб „Флорентайн Гардънс“, в който Елизабет е работила преди смъртта си. Тя е живяла в къщата зад клуба, също собственост на Хансън. Името му е присъствало в известното тефтерче и е имало слухове, че се е опитал да преспи с Черната Далия.

Убийството на Черната Далия - Марк Хансън
Снимка: dailymail.co.uk

Уолтър Алонзо Бейли

Поредният заподозрян от журналистите мъж. През 1997 година, Лари Харниш, журналист на „Лос Анджелис Таймс“ хвърля бомбата, че е открил убиеца на Черната Далия. Според него, това е д-р Уолтър Алонзо Бейли, който е хирург и живее на една пресечка от местопрестъплението. Неговата дъщеря е приятелка на сестрата на Елизабет – Вирджиния. Въпреки че професията му на хирург се доближава до подозренията на полицията, Бейли е бил на 67 години по време на престъплението, никога не е извършвал други престъпления и няма никакви данни да се е срещал някога с жертвата.

Убийството на Черната Далия - Уолтър Алонзо Бейли
Снимка: realmurdermysteries.com

Джак Андерсън Уилсън

Джон Гилмор – криминален писател и актьор – написва поредната книга за Черната Далия - „Посечена: Истинската история на Черната Далия“.  Той обвинява скитникът алкохолик Джак Андерсън Уилсън. Оказва се, че журналистът е интервюирал скитника през 80-те години и той му разказва шокиращи подробности, които само убиецът би могъл да знае. Уилсън споделя, че Елизабет имала някакъв дефект на половите си органи, затова отказвала секс. Съвсем случайно, няколко дни преди да бъде арестуван, заподозреният загива при пожар. Изследователите на случая не успяват да открият източниците на Гилмор и смятат, че те не съществуват. 

Убийството на Черната Далия - Джак Андерсън Уилсън
Снимка: ww2f.com

Кой уби Черната Далия?

Както вече споменахме, и до днес няма конкретен отговор на този въпрос. За съжаление, теориите са много – отговорите малко. Загадката и до днес вълнува любителите на мистериите, а през 2006-та е увековечена във филм. 

Вие имате ли предположения по случая?

хохо,
Teo

Сподели:

0 Коментари