Ревю: Гордост и предразсъдъци - Джейн Остин



Въпреки старанието ми да няма спойлери, е възможно ревюто да съдържа такива!


Здравейте!

"Гордост и предразсъдъци" на Джейн Остин е световна класика и затова посегнах към нея. Човек трябва да познава класиката, защото макар да не хареса конкретна книга, в нея има все нещо, което може да си вземе. Както е и в този конкретен случай.

"Гордост и предразсъдъци" - Джейн Остин

Детайли за книгата

(Моето издание е от 1991 г., давам ви информация за съвременното.)

Заглавие: "Гордост и предразсъдъци";
Автор:  Джейн Остин;
Жанр:  Световна класика;
Издателство:  Сиела;

Страници: 416;
Цена: 19.99 лв.;

Разгледай и другите ревюта на книги




Резюме

Когато в малко английско градче плъзва новината, че разкошното имение Недърфийлд има нови собственици, очарователната Елизабет Бенет и нейните четири сестри нямат търпение да се запознаят с новите си съседи. Мълвата се разпространява – господин Бингли е млад, богат, красив и – най-важното – все още ерген. Радостта на майка им няма граници – ясно е, че една от нейните дъщери трябва да се превърне в новата госпожа Бингли. Какво мислят самите те по въпроса не е толкова важно.
Компания на младия джентълмен прави най-добрият му приятел – енигматичният господин Дарси. Когато Елизабет се запознава с Дарси, го намразва от пръв поглед. Той е точно толкова надут, мълчалив и мрачен, колкото тя е жизнерадостна, открита и остроумна.


"Гордост и предразсъдъци" - Джейн Остин - корица

Моето мнение за "Гордост и предразсъдъци"

“Няма развлечение като четенето!
От всички неща книгата най-трудно омръзва!
Когато си създам собствен дом, ще събера там най-хубавите книги.”

"Гордостта се отнася повече към мнението ни за нас самите,
а суетността към онова, което бихме искали другите да мислят за нас."

"Изразът "лудо влюбен" е толкова изтъркан,
толкова неясен и тъй неопределен, че нищо не говори."

С риск любителите на класики да ме "изядат с парцалите", тази книга откровено ми беше скучна и с доста инат я прочетох докрай. Разбира се, трябва да имаме предвид, че е писана през XVIII век, и публикувана за пръв път през 1813 година.
През цялото време имах чувството, че чета отново "Война и мир". Цялата книга представлява разказ за живота на няколко семейства, връзките между тях и копнежите младите момичета да бъдат омъжени. Има две основни любовни линии, които са, меко казано, странни.
Обаче, има някои неща, които са актуални и до днес и са доста добре описани. Няма да споменавам кои са, за да не издавам сюжета. Но, тази книга е поредното доказателство, че авторите на книги, които стават класики, са всъщност отлични познавачи на човешката психика, поведение и отношения.

Вие какво мислите за "Гордост и предразсъдъци"?

6/10
Език
5/10
Сюжет
5.5/10
Обща оценка

хохо,
Teo

Сподели:

0 Коментари