Ревю: Глина - Виктория Бешлийска



Въпреки старанието ми да няма спойлери, е възможно ревюто да съдържа такива!


Здравейте!

Напоследък, в съвременната българска литература, е много актуално да се пишат книги, свързани с българския фолклор и минало. Аз прочетох доста такива, но повечето, например "Бабо, разкажи ми спомен", не ми допаднаха особено. Не такъв е случаят обаче, с "Глина" на Виктория Бешлийска.

Глина - Виктория Бешлийска

Детайли за книгата

Заглавие: "Глина";
Автор:  Виктория Бешлийска;
Жанр:  Съвременна българска литература;
Издателство:  СофтПрес;

Страници: 368;
Цена: 18.99 лв.;

Разгледай и другите ревюта на книги




Резюме

Създадена от огъня на думите и пръстта на историята, „Глина“ е книга за любовта като съзидание и наказание. За ревността като проклятие. За мистичната сила на един майстор, който ведно с глината вае съдбата си.
Легенда разказва, че през XVII век самобитните грънчари от малкото село Бусинци, Трънско, получили благословията на турския султан единствени да пътуват свободно в границите на империята, за да продават стоката си. Толкова първична сила, красота и простота имало в бусинската керамика, че отваряла и сърца, и врати. Отваря и страниците на „Глина“. Романът взема необработената пръст на легендата и я завърта на писателския чарк, за да извае история, която се лее като вода и пречиства като огън.
Направени сме не от думи, а от кал.
Шепа от калта ако дадеш на някого, всичко си му дал.
Ако той ти върне от калта сърце, значи всичко имаш.
Тя е Жара – с име, родено от светлината на огъня, и нрав на буен планински поток. Той е Велико – майстор грънчар по наследство и по сърце, който диша с глината и живее за чарка. Срещата им е като досег на пламъка с полъх – въздухът може да разгори искрата също толкова лесно, колкото и да я накара да изтлее. Но когато на пътя й се изправя съдбата на цялото село, любовта им неволно се превръща в цяр за общата болка. Велико знае, че от пръстите му може да излезе онова, което ще откупи свободата на бусинските майстори. Но не подозира, че глината в сърцето му ще подпечата Жара като своя.
Виктория Бешлийска е филолог по образование и откривател по призвание. Работила е като учител и редактор на художествена литература. Днес професионалният й път е свързан с маркетинга. Автор е на „По дирите на думите“ – блог, който събира стари български думи, лични спомени и истории. „Глина“ е дебютният роман на Виктория, в който са втъкани много от думите, представени в блога.


Глина - Виктория Бешлийска - корица

Моето мнение за "Глина"

"Глина в ръцете му, огън в сърцето му,
дъх в гърдите му – това бе Жара за Велико.
Све ѝ бе той, вече в едно дишаха."

"Глина" е една от онези книги, които не можеш да оставиш, поне аз не можах. Изяждах страница след страница, във всяка свободна минута, докато не затворих последната. На първо място, това беше заради стила на писане. Виктория Бешлийска пише изключително добре, самата книга завладява като приказка. Начинът на изразяване е изключително лек, интригуващ и буквално рисува картините и описанията.
Героите са симпатични, жените са силни и издръжливи, а мъжете са с чест и достойнство. За мен, като историк, книгата умело представя нравите и обичаите на българина през XVIII век.
Книгата ще ви накара да се замислите за силата на майчината любов, за несправедливостите в живота, за миговете, в които човек, загубил всичко, отново намира смисъл. Прочетете я, няма да съжалявате.

9/10
Език
8/10
Сюжет
8.5/10
Обща оценка

хохо,
Teo

Сподели:

0 Коментари