Ревю: Самоличност - Милан Кундера



Въпреки старанието ми да няма спойлери, е възможно ревюто да съдържа такива!


Здравейте!

"Самоличност" е първата ми среща с Милан Кундера. Книгата отново ми е подарък от мъжа ми, който има леко противоречиво мнение за автора.

"Самоличност" - Милан Кундера

Детайли за книгата

Заглавие: "Самоличност";
Автор:  Милан Кундера;
Жанр:  Съвременна проза;
Издателство:  Colibri;
Страници: 128;
Цена: 14 лв.;


Разгледай и другите ревюта на книги




Резюме

Жан-Марк сънува. Страх го е за Шантал, търси я, тича из улиците, накрая я вижда в гръб, вижда я как върви, как се отдалечава. Тича след нея, вика я. Още няколко крачки и ще я настигне, но тя се обръща и Жан-Марк поразен вижда друго лице, чуждо и неприятно лице. Не е друга жена, Шантал е, неговата Шантал, няма никакво съмнение, но неговата Шантал с лице на непозната, и това е жестоко, непоносимо жестоко. Прегръща я, притиска я до себе си и повтаря, ридаейки: „Шантал, малка моя Шантал!“, сякаш иска, повтаряйки тези думи, да придаде на преобразеното лице предишния му изгубен вид, изгубената му самоличност.


"Самоличност" - Милан Кундера - корица

Моето мнение за "Самоличност"

Книгата проследява взаимоотношенията между съпруг и съпруга, изваждайки малко по малко миналото и кирливите им ризи. Двамата се впускат в различни приключения и през цялото време ви държи въпроса какво става с тях и какво се случи току-що. За съжаление, финалът беше малко разочароващ. Като изказ и описания, харесах Милан Кундера. В описанията и речта на героите има лека доза цинизъм, но определено знае как да хване вниманието. В момента чета и друга негова книга, за която също ще споделя мнение.

7/10
Език
6/10
Сюжет
6.5/10
Обща оценка

хохо,
Teo

Сподели:

0 Коментари