Ревю: 1984 - Джордж Оруел



Въпреки старанието ми да няма спойлери, е възможно ревюто да съдържа такива!


Здравейте!

"1984" на Джордж Оруел е една от онези класики, които всеки трябва да прочете. През годините, романът много пъти е обсъждан като пророчески, тъй като още през 1949 описва държавен строй, който много прилича на развилия се по-късно социализъм.

"1984" - Джордж Оруел

Детайли за книгата

Заглавие: "1984";
Автор: Джордж Оруел;
Жанр: Световна класика;
Издателство: Фама;
Страници: 316;
Цена: 16 лв.;


Разгледай и другите ревюта на книги




Резюме

Уинстън Смит работи в Министерството на истината в Лондон, град от държавата Океания. Неговото служебно задължение е да пренаписва новини от стари вестници, за да станат в „съответствие с представяните от установената власт исторически факти, защото: „Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото“.
ГОЛЕМИЯТ БРАТ ТЕ НАБЛЮДАВА гласи надписът под безброй портрети, чрез видеоекрани всички граждани са под постоянен надзор, а Полицията на мисълта следи за всяко отклонение от официалната идеология, чиито основни постулати са:
ВОЙНАТА Е МИР;
СВОБОДАТА Е РОБСТВО;
НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА.


"1984" - Джордж Оруел - корица

Моето мнение за "1984"

Да даваш някаква оценка на световнопризната класика е, меко казано, наивно. Но тук ще се опитам да дам просто мнение, както и да ви дам причина да прочетете романа, ако още не сте.
Оруел не случайно е признат за класик, тъй като умее да си служи с изразни средства, да описва всичко добре и да предава емоция.
Относно сюжета, той е доста реалистичен и наистина наподобява събития, случили се доста по-късно в световен мащаб. Не мисля обаче, че това е въпрос на пророчество или виждане в бъдещето.
По-скоро, съм убедена, че човек, който познава достатъчно добре историята, както и човешката психика, може много лесно да разбере какво би се случило в близко бъдеще. Все пак историята се повтаря.
Та, книгата е изключително интересна, и определено я препоръчвам.

9/10
Език
9/10
Сюжет
9/10
Обща оценка

хохо,
Teo

Сподели:

0 Коментари