Ревю: Победителите - Фредрик Бакман


Книга #3 от Поредица "Бьорнстад"


Въпреки старанието ми да няма спойлери, е възможно ревюто да съдържа такива!


Здравейте!

Когато четох "Бьорнстад" и "Ние срещу всички" от Фредрик Бакман не бях особено впечатлена. Стана ясно обаче, че явно са ми оказали доста влияние подсъзнателно, и все пак са ми харесали, защото още първите редове от "Победителите" ме накара да се чувствам все едно съм се завърнала у дома след дълго отсъствие.

"Победителите" - Фредрик Бакман

Детайли за книгата

Заглавие: "Победителите";
Автор: Фредрик Бакман;
Жанр: Съвременна проза;
Издателство: Сиела;
Страници: 712;
Цена: 22.90 лв.


Разгледай и другите ревюта на книги




Резюме

Една книга не стига за тази малка история за големите въпроси. Какво е едно семейство? Какво е един хокеен клуб? Какво е една общност? И какво сме готови да жертваме, за да ги защитим? Минали са две години, откакто се случи онова, за което никой не иска да мисли. Всички се опитваме да продължим напред, но в този край на гората има нещо, което така и не ни позволява да го направим. Ние сме град с мъка в сърцето и насилие във въздуха, обичаме приказки с щастлив край, но дълбоко в себе си от самото начало знаехме, че този няма да е такъв. Всичко започва с буря и приключва с огън. Някой, който дълго време е бил далеч, се прибира. Някого го погребват. Някой се влюбва, някой мечтае за НХЛ, някой мечтае за отмъщение. Някой спи гръб до гръб с най-добрата си приятелка, някой се опитва да закърпи брака си и някой – да спаси децата си. Някой мрази, някой се бие, някой грабва огнестрелно оръжие и се отправя към хокейна зала. Не всичко, за което сме се борили, ще оцелее. Не всички, които обичаме, ще остареят. Така че какво е едно семейство? Един хокеен клуб? Една общност? Те са сборът от всички наши избори. И какво сме готови да жертваме, за да ги защитим? Всичко. Просто всичко.


"Победителите" - Фредрик Бакман - корица

Моето мнение за "Победителите"

"Работата ти е да се прибереш.
Единствената ти работа е да се прибереш у дома."

"Срещала е много мъже идиоти, които си втълпяват,
че са от хората, които първи биха се втурнали в пламъците,
за да спасят другите, но нейният идиот е от идиотите,
които действително го правят."

"Казват, че възрастта носи със себе си мъдрост,
но за повечето от нас това не е вярно.
Когато остареем, просто сме натрупали повече опит
с най-доброто и най-лошото. Резултатът е по-скоро цинизъм, отколкото мъдрост."

"Победителите" е невероятна история за приятелства, любов и за градове, които не са като всички други и са като всички други. Написана в типичния стил на Бакман, който мога да позная само от едно изречение, книгата въздейства на много нива. Историята е разказана от много гледни точки така, че да почувстваме едновременно съзнанието на отделния индивид, но и на цялото общество. Най-хубавото е, че в началото има ретроспекция на всички събития от предишните две книги, за да си ги припомните, ако сте ги чели отдавна, или за пръв път попадате на Бакман. "Победителите" разсмива, разплаква, кара те да се замислиш. Едновременно ти се иска да видиш края на историята, но и книгата да не свършва никога. Защото градчетата Бьорнстад и Хед са енергия, която няма как да не усетите. Там животът е борба. Борба за клубовете, за живота, за честта, за хората, които обичаме и ни обичат.

9/10
Език
8/10
Сюжет
8.5/10
Обща оценка

Какво мислите за "Победителите"?

хохо,
Teo

Сподели:

0 Коментари