Вредни съставки в козметиката


 В една от предишните статии разгледахме темата за срока на годност на козметиката. Друго нещо, на което често не се обръща внимание, е пълният състав на продукта. Почти винаги обръщаме внимание какво е изписано от лицевата част на опаковката, но не и на ситните букви отзад. Блазним се от надписи като "97% натурални съставки", "съдържа масла от ший, авокадо и бадем" и т.н. Истината е, че производството на козметика би било невъзможно без различни вредни вещества, повечето от които играят роля на консерванти и помагат за по-дългото запазване на козметиката. Нека разгледаме кои са най-често срещаните вредни съставки в козметиката, и да ги избягваме колкото се може повече.

Вредни съставки в козметиката

Petrolatum

Petrolatum може да бъде изписан и като petroleum jelly или mineral oil, представлява нефтен продукт, смес от въглеводороди. В краткосрочен план, тази съставка омекотява бързо кожата, но в дългосрочен план изсушава все повече и повече. Обикновено petrolatum се използва в бялата козметика от нисък клас, именно заради ниската цена. Синтетичното масло може да предизвика сериозна сухота и напукване на кожата. Освен това, запушва порите, не позволява на кожата да диша и може да доведе до поява на акне и черни точки. Използва се при червила, балсами за устни и други.

Paraffinum Liquidum

Течният парафин също е синтетично минерално масло, което се използва по същия начин като петролатума, но се добавя в бялата козметика.

Sodium Lauryl/Laureth Sulfate (SLS) 

Тези евтини химикали се използват широко при производството на шампоани. Тяхната основна роля е да се образува пяна. Така че, следващият път когато шампоанът ви се разпени с едно докосване и образува мека, пухкава пяна, да знаете, че съдържа именно такава съставка. Тя може да причини прекомерна сухота на скалпа, пърхот и други подобни проблеми.

Вредни съставки в козметиката - sls

Methyl, Propyl, Butyl and Ethyl Paraben

Известни под общото название парабени, тези химикали играят ролята на консерванти. Те удължават срока на годност на продукта и предпазват от микроорганизми. Истината е обаче, че са изключително вредни за организма ни. Те много лесно проникват в организма чрез кожата и могат много да навредят на еднокринната система.

Формалдехид

Ще го срещнете по етикетите по един от следните начини:

  • Quaternium-15
  • Dimethyl-dimethyl (DMDM) hydantoin
  • Imidazolidinyl urea
  • Diazolidinyl urea
  • 2-bromo-2-nitropropane-1
  • 3-diol (bronopol)

Формалдехидът се използва за препариране на животни, съхраняване на органи и дезинфекция. От отделяне на веществото може да се образува нитрозамин, който е силно канцерогенно вещество. Именно то е една от основните причини за поява на контактен дерматит.

Вредни съставки в козметиката - формалдехид

Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA)

Използват се с цел да направят консистенцията като емулсия, склонна да образува пяна. Тези вещества могат да са причина за алергии, очни раздразнения и прекомерна сухота на косата и кожата. При дълга употреба и натрупване могат да формират рако-причиняващи нитрозамини.

PVP/VA Copolymer

Този вид химикали се използват в стилизиращите продукти за коса, които са под формата на спрей. Причиняват силно дразнение на дихателните пътища.

Stearalkonium Chloride

Това вещество е разразботено за текстилната промишленост като омекотител. Използва се обаче и при козметиката, най-често в балсами за коса и кремове за блясък. Причината е, че е по-евтино от натуралните масла и протеините.

Синтетични аромати

Изкуствените аромати могат да бъдат над 200 съставки наведнъж. На етикета се изписват като "аромати" или "fragrance". могат да причинят световъртеж, главоболие, обриви, пигментация, кашлица и др. Най-добре е да избирате продукти без аромати.

Вредни съставки в козметиката - синтетични аромати

Синтетични оцветители

Изкуствените оцветители имат единствена цел да направят продукта по-привлекателен за купувачите. Ще срещнете веществото изписано като FD&C Red No. 6 или D&C Green No. 6. Те могат да бъдат канцерогенни.

Важно е да знаете, че при производството на козметика има над 10 000 забранени съставки. Те отстъстват от състава на сертифицираната био козметика. Проверявайте внимателно състава на всеки един продукт, който си купувате, за да си спестите редица проблеми!

хохо,
Teo

Изображения: Unsplash

Сподели:

0 Коментари