Срок на годност на козметиката


Както всеки друг продукт, така и козметиката има определен срок на годност. Много от хората, ползващи козметика често пренебрегват този факт и понякога използват козметика с изтекъл срок на годност. Разбира се, това има много негативи. Най-малкото, качествата на такива продукти вече не е отлично, а и вредят на кожата. В днешната статия ще си говорим за срока на годност на козметиката, как да го проучим и как да определим дали нашите козметични продукти са в срок или не.


Срок на годност на козметиката

Срок на Годност на Неразпечатани Продукти

Всеки козметичен артикул изминава много дълъг път преди да стигне до ръцете ви. Веднъж произведен, може да бъде съхраняван доста дълго време в различни складове, преди да бъде закупен. Дали в склада на производителя или в склада на търговеца, няма значени. Но бъдете сигурни, че едва ли има кой да провери годността на продукта преди той да достигне до вас. 

Как да Проверим?

Всеки един артикул има редица кодове на гърба на опаковката. С помощта на един от тях и сайта checkfresh.com може да проверите срока на годност на всеки продукт. В споменатия сайт ще откриете много примери за такива партидни кодове, за да се ориентирате кой точно ви е нужен.

Вижте как на изображенията по-долу.

Срок на годност на козметиката - неотворени продукти - Революшън

Срок на годност на козметиката - неотворени продукти - Революшън - 2

Срок на годност на козметиката - неотворени продукти - Nyx

Законът изисква на опаковката да се обозначи срока на годност, ако той е по-малко от 30 месеца. Обикновено надписът изглежда горе-долу така - Exp 01/2019. Ако не откривате този надпис на продукта, то това означава, че срокът му на годност е над 30 месеца, и следва да бъде указано колко време след отваряне се използва продукта. Така парфюми и други артикули, съдържащи алкохол могат да се съхраняват до пет години. Кремовете за лице и тяло - около две, течни и кремообразни гримове - около 3 години, а прахообразен грим - до 4-5 години. Условието е козметиката да се съхранява на сухо място с нормална температура (не на 35 градуса и пряка слънчева светлина, например).

Срок на Годност на Разпечатани Продукти

Веднъж отворени, козметичните продукти много по-бързо и лесно могат да загубят качествата си. Ето защо, на всеки продукт е обозначен и срока на годност след отваряне. Тук е нужно да подхождаме с особено внимание, за да не си причиним алергична реакция, акне, запушени пори и други неприятности. 

Този срок се обозначава със символ, наподобяващ отворено бурканче, с изписани месеци, като тези по-долу.

Срок на годност на козметиката - разпечатани продукти

Някои съвети за Използване на Качествена Козметика

  • На първо място, обръщайте повече внимание на спиралата за мигли. Тя трябва да бъде сменяна много често - от 3 до 6 месеца, за да не инфектираме и замърсим очите. Вкарвайки и изкарвайки четката от опаковкат, вътре се вкарва въздух и бактерии, които могат да причинят много неприятности. Освен това, ако забележите, че продуктът се втвърдява или се рони, преустановете употребата дори и да сте го използвали много малко време.
  • Обръщайте особено внимание на продуктите с натурален състав. Обикновено, в тях има много малко консерванти и те се развалят по-бързо.
  • Имайте предвид, че продуктите, в които бъркате с пръсти или четка - например такива, които са в бурканчета или опаковки с широко гърло, без дозатор или пулверизатор, са по-застрашени от бактерии и микроби. Използвайте ги с винаги чисти ръце или аксесоари.
  • Червилата започват да се разграждат след 1 година. Те също могат да са изложени на бактерии и микроби, особено ако имате навика да ги носите в джоба си, например. Веднага щом забележите промяна в обичайния аромат на червилото, преустановете употребата.
  • Следете внимателно срока на годност на козметиката и подменяйте редовно гримовете и мазилата си, за да не страда вашата кожа!

хохо,
Teo

Сподели:

0 Коментари