Ревю: Записки от подземието - Фьодор М. Достоевски



Въпреки старанието ми да няма спойлери, е възможно ревюто да съдържа такива!


Здравейте!

В днешното ревю ще си поговорим за още една книга на Ф. М. Достоевски - за мен най-големият гений в литературата въобще. "Записки от подземието" няма да ви накара да изпитвате чувствата на героя, както го прави "Престъпление и наказание", нито ще ви засипе със събития и случки, както "Братя Карамазови" и "Идиот". Но ще ви накара да мислите, мислите и мислите, и ще ви предостави някои истини за живота, които са актуални и днес - 158 години по-късно.

Записки от подземието - Фьодор М. Достоевски

Детайли за книгата

Заглавие: "Записки от подземието";
Автор: Фьодор Михайлович Достоевски;
Жанр: Световна класика;
Издателство: Фама;
Страници: 160;
Цена: 12 лв.


Разгледай и другите ревюта на книги




Резюме

През 1864 година, преди да напише знаменитите си шедьоври – „Престъпление и наказание”, „Идиот” и „Братя Карамазови” – Фьодор М. Достоевски създава прелестно мрачните „Записки от подземието”. Дълбоко отчужден от обществото и обладан от чувство за незначителност, безименният герой на Достоевски подлага на безмилостен анализ както себе си, така и света, в който живее – свят, ръководен от относителни и съмнителни ценности.
Романът изследва темите за морала, религията, социалното неравенство и политиката, които преобладават в по-късните книги на Достоевски. По мнението но критиката, това е неговата най-новаторска творба и тя очертава разделителната линия между литературата на 19-и и на 20-и век. Освен това „Записки от подземието” предлага на читателя великолепно въведение към творческото въображение, дълбочината и психологическата проникновеност на един от най-влиятелните автори в световната литература.
„Записки от подземието”, със своята интелектуална ирония и отчуждение, може да се определи като първия модерен роман. Темата за безсмислеността на съществуването, която доминира в литературата на 20-и век, води началото си от тази творба на Достоевски.“
Малкълм Бредбъри
„Записки от подземието” е най-доброто въведение в екзистенциализма, писано някога. С несравнима убедителност, мощ и изящество тук се разглеждат теми, които разпознаваме по-късно у големите имена на екзистенциализма – от Киркегор до Камю.“
Уолтър Кауфман
„Достоевски беше психолог преди психологията да съществува, а наблюденията му – безпощадно проницателни и универсални.“
Питър Финли
„Достоевски беше пророк. Неговите творби не се четат – те се изживяват, изстрадват и никога не избледняват от паметта.“
Дмитрий Мережковски


Записки от подземието - Фьодор М. Достоевски - корица

Моето мнение за "Записки от подземието"

И защо ли се суетим понякога, защо ли капризничим,
защо молим? Сами не знаем защо.
А за нас ще бъде по-лошо,
ако изпълнят нашите капризни молби.

Книгата беше прочетена буквално на един дъх. Знаете, че съм пристрастна, затова поглъщах мъдрост след мъдрост, и даже не ми беше достатъчно. Хвалбите настрана, книгата е описана от критици като един от първите екзистенциални романи. В нея ще откриете наистина много мъдри тввърдения, поднесени така, че да мислите върху тях доста време след прочитането им. Тази книги я четох след останалите, когато би трябвало да съм свикнала вече със стила на автора, но за пореден път бях изумена от способността му да разбира човешката психология.

10/10
Език
10/10
Сюжет
10/10
Обща оценка

Вие чели ли сте "Записки от подземието?

хохо,
Teo

Сподели:

0 Коментари